Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Закарпатська область / Перечин

Перечин

Сказати, що Перечин (7800 мешканців) дуже туристичний центр, не можна. Але якщо ви вже проїжджаєте повз місто, то не проїжджайте, а пройдіться. Адже і тут, як майже скрізь в Україні, знайдеться дещо цікаве.

Ми так і зробили. Відпочиваючи неподалік (40 км) у Сваляві, від нічого робити вирішили проїхатись до Перечина, тим більше, що автобус декілька разів на день ходив повз наш санаторій. (Дорога від Сваляви до Перечина – це окремий атракціон, вартий, щоб його відвідати. Взагалі, навколо Перечина багато вершин і пагорбів. Є там на дорозі один відрізок. Не знаю, скільки градусів складає уклін дороги, але таке враження, що всі 45. До того ж дорога закручена і вся цілковито складається з ям. А водій-екстремал летить, наче кудись дуже поспішає. Треба додати, що їдеш у антикварному ПАЗіку. (Інколи здається, що весь списаний транспортний металобрухт завозять з усієї країни до Західної України, і там він ще років по 30 служить вірою і правдою). Ну, одним словом, як у казці: цікаво і страшно!

Тепер, власне, про Перечин.
Є багато версій про походження назви міста. Найпопулярніша з них та, що стверджує, що назва пішла від першого землевласника – такого собі Перече (Pereche). Дехто вважає основою назви слово «перечити», або ж «перечиняти» (перебудовувати). А от мені здається, що слово має явний присмак… перцю.

А от про дату заснування міста відомості ще більш заплутані. У 1999 р. місто відзначило 600-річчя, а у 2006 р. – 740-річчя. О, як швидко у Перечині плине час! (Насправді, є така традиція – збільшувати вік міст і сіл і вигідно під ці дати ювілеї справляти хоч щороку.) Так чи інакше, і у 1266 році і у 1399 роках Перечин згадується у письмових документах.

Від минулих часів тут збереглося небагато. Є, наприклад, мурований Свято-Миколаївський храм, збудований у 1769 році. Старовинний, так. Але оригінальним, на жаль, його не назвеш. Адже 95% закарпатських мурованих храмів – такі ж самі. Хоча розташована церква дуже мальовничо – на пагорбі. І дзвіниця дуже цікава. Зараз храм належить православним, а колись був греко-католицьким.

Є тут і старовинний католицький храм. Стоїть він не у центрі, а на виїзді з міста у бік Ужгорода. Це симпатичний, але типовий костел св. Августина, збудований у 1906 році.

А найбільше виділяється все ж таки греко-католицька церква Святого Миколая, збудована нещодавно у самому центрі міста. Храм величезний і помпезний, але ж як красиво і велично виглядають його вежі на тлі навколишніх пагорбів!

А ще у 2008 році тут було відкрито кальварію – символічну хресну дорогу, яка починається біля гори Гурка (мабуть, символізує Голгофу) і закінчується на її вершині. Елементи хресного шляху видно здалеку.

Згадується ще синагога, але ми її не знайшли, як не питали. Хоча, може й знайшли, але не впізнали.

Крім цього, трапляються у Перечині старовинні будівлі кінця ХІХ – початку ХХ ст. От, наприклад, будинок ресторану «Кантіна», збудований у 1903 році. («Кантіна» значить – «шинок», «кабачок»). Колись на цьому місці знаходилися дві садиби: Гершка Грінвальда і Андрея Ганака – єврея і словака відповідно.

У будинку Грінвальда, де зараз «Кантіна», розміщувалася корчма (власне, кантіна). А ще зубний кабінет та швейна майстерня.
Кантіна була не просто шинком, а свого роду клубом, де збиралися місцеві мешканці (середній клас, якщо осучаснити поняття) не тільки випити-поїсти, але й пограти у карти, шахи, на більярді, обговорити новини, політику тощо. Траплялися тут навіть бали.
У 1944 році родина Грінвальдів (та інші єврейські родини) була вивезена німцями з міста, і подальша їхня доля невідома.
А от у будинку Андрея Ганака була пекарня, де випікалися різні хлібобулочні вироби для усього Перечина.

У 1995 році садиба почала відроджуватися, причому профіль закладу зберігся: зараз тут розміщується ресторан «Кантіна» та бар «Підпільний райком» (з прапорами, бюстами вождів та іншим тоталітарним антуражем). Звичайно ж, спільного з колишньою «Кантіною» мало (от тільки менора – семисвічник над брамою нагадує про колишні часи). А так: шансон і все інше додається.

Ще є цікава пам’ятка у місті. У самому центрі міста стоїть пам’ятник Федору Фекеті, листоноші з Сусідніх Тур’їх Реметів. Це легендарний уродженець тутешніх місць (народився у1789 році), який служив тут листоношею і кожного дня проходив з кореспонденцією пішки десятки кілометрів протягом 50 років.

Серпень 2011