Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Лемеші

Лемеші

Лемеші відомі передусім (а точніше, виключно) через те, що є батьківщиною уславленого роду Розумовських. Саме тут 28 березня 1709 року в родині реєстрового козака Григорія Розума та Наталії Розумихи народився майбутній граф, генерал-фельдмаршал, чоловік цариці Єлизавети Олексій Розумовський. Тоді Лемеші належали до Козелецької сотні Київського полку. Тут же 18 березня 1728 року народився й молодший брат Олекси – Кирило, якому довелося стати останнім гетьманом України.

Історія роду Розумовських відома, і немає сенсу її в сотий раз переказувати. Наприклад, тут є цікава і ненудна стаття про Олексу Розумовського.

Зупинимося на скромному архітектурному шедеврі, який залишився для нас з тих часів як ще один пам’ятник знаменитій родині. Обабіч траси Київ-Чернігів, неподалік Козельця, стоїть Трьохсвятительська церква, зведена у 1755 році за ініціативи Кирила Розумовського над могилою Григорія Розума. Будівля, зведена у стилі бароко з елементами класицизму, на жаль дійшла до нас не у своєму первісному вигляді. У 1875 році до церкви був прибудований перехід, який з’єднав храм із новозбудованою дзвіницею. Таким чином, гармонія форм храму, який був замислений як ротонда, була порушена. Авторство проекту храму так і не встановлено. Більшість джерел називає автором видатного українського архітектора, майстра бароко Івана Григоровича-Барського, але це ніяк не доведено. (Григоровичем-Барським була зведена подібна церква – Миколи Набережного у Києві, до того ж її називають зразком для лемешівського храму.)

Всередині храм дуже цікавий. І хоча іконостас тут цілком сучасний, декор куполу та склепінь, ліплення – все це надзвичайно красиве і витончене. Слава Богу, білі стіни не зіпсовані сучасним «живописом», що так характерно для старовинних храмів, де зараз дуже активно розгорнулися церковники, які чомусь усі, як один, страждають на вроджену відсутність художнього смаку. І, як слідство, страждають пам’ятки.

У Лемешах є ще одна старовинна будівля – земське народне училище, зведене у 1910 році на місці будинку Наталії Розумихи її нащадком Каміллом Розумовським.
Збільшити зображення
Лемеші. Трьохсвятительська церква, 1755.
Збільшити зображення
Лемеші. Трьохсвятительська церква, 1755.
Збільшити зображення
Лемеші. Трьохсвятительська церква, 1755.
Збільшити зображення
Лемеші. Земське народне училище, 1910, арх. І. Якубович.

Жовтень 2010