Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Чортків

Чортків

Чортків – районний центр у Тернопільській області з населенням близько 30 тис. мешканців (друге за кількістю населення місто в області після Тернополя). Місто розташоване на берегах річки Серет, є залізничною станцією.
Чортків отримав права міста (магдебурзьке право) у 1522 р.

Місто багате на цікаві та надзвичайно цінні пам'ятки архітектури:
– Замок Гольських (поч. XVII ст.) – проста споруда, яка, між тим, збереглася майже повністю.
– Костел Святого Станіслава (XVII, XX ст.) – один з найкрасивіших костелів України. Був створений на початку ХХ ст. на місці старого оборонного домініканського костелу, який вже не вміщував усіх вірян. Зараз є одним з найпомітніших храмів України у псевдоготичному стилі.
– Дві церкви, які належать до найцінніших зразків дерев’яного храмового зодчества України: Успенська (1684) та Вознесенська (1717).
– Єврейські пам'ятки: дві синагоги (2 пол. XVIII ст. та поч. ХХ ст.), а також залишки трьох єврейських цвинтарів – кіркутів. У "Новій синагозі" перед Другою світовою війною проводили богослужіння головні рабини Відня та Парижу.
– Ратуша (1905-1908) та торгові ряди. Ратуша є зразком нетипової для Галичини фахверкової будівлі, що робить її схожою на німецький будинок.
– Церква Покрови (поч. ХХ ст.) – проста будівля, з якою пов'язаний цікавий випадок. У 1944 р. на подвір'я церкви влучила німецька бомба, яка зруйнувала все навколо, у тому числі і капличку. Церква залишилася неушкодженою. У цей час біля каплички молився радянський солдат, якого навіть не поранило. На подвір'ї церкви є джерело.
– Старовинна міська забудова австрійського періоду у стилі сецесії.

У Чорткові народилася Катерина Рубчакова (1881-1919) – видатна українська співачка-сопрано, "примадонна театру Галичини". У 1981 р. за рішенням ЮНЕСКО відзначалвся столітній ювілей співачки.

Також у Чорткові народився Карл-Еміль Францоз (1848-1904) – австрійський письменник, автор повісті "Євреї Барнова", у якій відобразилися дитячі спогади та враження письменника від життя у Чорткові, який він назвав вигаданою назвою Барнов. Батько Францоза був першим євреєм Галичини, який отримав вищу освіту.

Уродженцем Чорткова був Саша Блондер (Андре Блондель, 1909-1949) – польсько-французький художник-авангардист єврейського походження, який здобув великого визнання у Франції, але, на жаль, майже невідомий в Україні.