Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Вишгород

Вишгород

Вишгород відомий усім ще зі шкільного курсу історії. Так, у нас немає сумнівів, що кожному відомо про те, що княгиня Ольга жила саме у Вишгороді, і тут у неї була резиденція. У літописі місто зветься «Волзин (тобто Ольжин) град» і часто згадується разом із іншими великими містами Київської Русі.

Відомий він з давньоруських часів і кривавими подіями: у 1015 р. був убитий князь Борис Володимирович, тіло його було перевезене у Вишгород і поховане у церкві Святого Василя. У 1020 р. у Вишгород були перенесені останки його рідного брата Гліба. Поховані вони були поруч. А у 1115 р. було завершене зведення великого мурованого храму на честь братів (Борис і Гліб – це перші руські святі), де й були перепоховані їхні мощі. До речі, це був найбільший храм Київської Русі. До нашого часу збереглися його невеликі залишки.
Також у Вишгороді скінчив своє життя і Ярослав Мудрий, але вже природнім шляхом.
У 1072 р. тут відбувався князівський з’їзд, де була прийнята так звана «Правда Ярославичів».

З 2 пол. ХІІ ст. місто починає втрачати провідну роль. У 1191 р. князь Давид Ростиславович переніс мощі Бориса і Гліба до Смоленська. Вишгород починає занепадати як духовний центр. Востаннє місто згадується близько 1214 р., коли точилася боротьба між новгородськими та київськими князями. У 1240 р. місто знищене Батиєм.
Докладніше про історію міста можна прочитати у нашій відповідній рубриці.

Що стосується архітектурних пам’яток, то збереглося їх у Вишгороді мало. Аж одна. І не зовсім пам’ятка. Йдеться про Борисоглібську церкву. Як було сказане вище, великий мурований храм на честь святих князів-мучеників було освячено у Вишгороді у 1115 р. Вважається, що храм був зруйнований під час нашестя Батия у 1240 р. У 1614 р. на місці древнього храма побудували дерев’яну церкву, яка спалили поляки у 1651 р. Невдовзі церкву відновили, у 1744 р. перебудували. У 1861-1863 рр. на місці старої церкви побудували новий храм за проектом архітектора К. Тона. Цей храм дуже постраждав під час Другої світової війни, але був відроджений у 90-ті рр. ХХ ст. Поруч з ним є залишки фундаменту древнього Борисоглібського храму, вкриті скляним дашком.

Церква знаходиться на горі, на городищі древнього Вишгорода. Ця місцевість, не дивлячись на те, що «матеріального» нічого з тих часів не залишилося, дихає старовиною. Тут виникає відчуття, що колись на цьому місці вирувало життя.

З вишгородських пагорбів відкривається надзвичайно чудовий краєвид Київського водосховища, яке заздрісні до мешканців приморських міст кияни називають Київським морем. Ліворуч можна побачити Київську ГЕС та Оболонь.

Доїхати до Вишгорода легко і швидко: 15 хвилин автобусом від станції метро «Героїв Дніпра».

Квітень 2010