Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Півні

Півні

Чудову церкву у Півнях ми мріяли побачити давно. І треба було ж обрати для здійснення мрії найхмарніший, найсіріший та найхолодніший сніжний день шостого березня, щоб попертися бозна куди і зробити невиразні сірі фото цієї шедевральної споруди.

Найближчим часом їхати туди знов, щоб перефотографувати, не збираэмось. Транспорту власного не маємо, а громадським – дуже проблематично. Півні знаходяться за 12 км від Фастова, звідки ходять маршрутки, у які набивається по 50 людей. Ці 12 км ПАЗик (наш улюблений ПАЗик – вірний друг у подорожах українською глухоманню) їде хвилин сорок по місцях, де мала б бути дорога, але її нема. Зупиняється він прямо біля церкви, яка стоїть уздовж дороги (це плюс). Все б добре, але ж зворотній автобус тільки через півтори години. Не хотілося нам у мороз і вітер стояти півтори години на одному місці, тому ми вирішили цю проблему радикально. Ми витратили годину на те, щоб дійти до залізничної станції Кожанка і таким чином зігрітися. До речі, у Кожанці є також пам’ятка архітектури національного значення, яка старша за півнівську на сто років: Покровська церква (1758). На жаль, станція Кожанка і село Кожанка – це різні речі. І від станції до церкви – 5 км. Сил і бажання вже не було. (От улітку 2012 р. все ж таки відвідали Кожанку – дивіться про неї тут.)

Тепер власне про храм. Церква Іоанна Златоуста у Півнях була побудована у середині ХІХ ст. на місці старої (1738). На відміну від більшості українських дерев’яних церков, витриманих у традиціях народних архітектурних шкіл, цій притаманний «кам’яний» архітектурний стиль – класицизм. Але це не єдина її відзнака. Справа в тім, що на відміну від інших церков, які постійно «реставруються» і втрачають автентичність, церква Іоанна Златоуста зберегла старі стіни, завдяки чому приваблює як дійсно старовинний і дійсно сакральний витвір. Не дивлячись на відносну молодість храму, він є (поки що), безумовно, одним з найцікавіших і найкрасивіших в Україні.
Збільшити зображення
Півні. Церква Іоанна Златоустого, сер. ХІХ ст.
Збільшити зображення
Півні. Церква Іоанна Златоустого, сер. ХІХ ст.
Збільшити зображення
Півні. Церква Іоанна Златоустого, сер. ХІХ ст.
Збільшити зображення
Півні. Церква Іоанна Златоустого, сер. ХІХ ст.

Березень 2010