Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Сколе

Сколе

Сколе лежить у самісіньких Карпатах. І цим все сказане. Тобто, це означає, що краєвиди навколо Сколього – неймовірні. Місто з усіх боків оточують гори, усі в смереках і ялинах. Нам довелося побувати тут влітку, і зелені гори, осяяні променями серпневого сонця, здалися дуже красивими та привітними. Думаю, що взимку тут ще краще!

Красу природи у Скольому доповнюють декілька пам’яток архітектури. Їх небагато, але вони цікаві. По-перше, хочеться сказати про церкву Пантелеймона, яка була зведена наприкінці XVI ст. Поруч із нею є дзвіниця (XVII ст.) Комплекс являє собою яскравий взірець старовинної бойківської архітектури.

Також у Скольому ми побачили римо-католицький храм Семи Скорбот Діви Марії (1895). Кажуть, є ще мурована церква того ж року побудови. Але вона нам не зустрілася.

Ну а найцікавішою та найяскравішою пам’яткою у Скольому є палац баронів Грьодлів, розташований на в’їзді у місто. Збудований він був братами Грьодлями у ХІХ ст. Хто такі Грьодлі? Це австрійські брати-магнати (або, як кажуть, олігархи), які скупили велику кількість тутешніх лісів і розгорнулися у лісопромисловому бізнесі, а також у інших галузях. Більш докладно про історію Сколього, а також баронів Грьодлів, читайте у відповідній рубриці.

Що стосується сучасного стану палацу, то зараз тут розміщується інтернат для хворих дітей. Сказати, що палац знаходиться у поганому стані, не можна. Тому що виглядає він ззовні цілком пристойно (як для України, звичайно ж). Що всередині – не бачили. Але ж і сказати, що він у гарному стані, теж неможна. Одним словом, якщо кинути «на проїзволяще», то розвалиться, а якщо взятися за нього, то буде ще нічого так.

Ну, і найважливіше. Про назву. Точніше, про її вимову. За правилами української мови назва міста "Сколе" не відмінюється за жодним відмінком. Але у розмовній мові її відмінюють: Сколього, Скольому, Сколім. Обирайте, як вам зручніше.
Збільшити зображення
Сколе. Палац баронів Грьодлів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Сколе. Палац баронів Грьодлів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Сколе. Палац баронів Грьодлів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Сколе. Палац баронів Грьодлів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Сколе. Церква Пантелеймона, 2 пол. XVI ст.
Збільшити зображення
Сколе. Костел Семи Скорбот Діви Марії, 1895.
Збільшити зображення
Сколе. Старовинний будинок у центрі міста.
Збільшити зображення
Сколе. Старовинний будинок у центрі міста.

Серпень 2008