Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Рівненська область / Межиріч

Межиріч

Перша письмова згадка про село Межиріч зустрічається у грамоті Великого князя Литовського Вітовта, написаній 3 липня 1396 р. у Луцьку. Вітовт підтверджує своє попереднє надання для князя Федора Острозького міста Острог з прилеглими до нього землями з кількома маєтками, серед яких був і Межиріч.
Преподобний князь Федір Острозький мав у Межирічі свій укріплений замок, який був дерев'яним і являв собою городище – земляні вали, поверх яких був поставлений частокіл з колод із загостреними верхами. Посеред замку стояла дерев'яна Троїцька церква, яка стала основою монастиря. Після загибелі храму від пожежі у 1520-х рр. починається будівництво кам'яної церкви, що збереглася до наших днів.

З ім'ям останнього представника роду Острозьких, Януша, краківського каштеляна, який прийняв католицизм, пов'язаний важливий етап в розвитку Межиріча. У 1605 р. клопотами Януша Межиріч офіційно отримує магдебурзьке право. У 1612 р. за його наказом у місті почалися роботи по перебудові замку та Троїцької церкви на францисканський монастир. З півночі та півдня до церкви прибудували два двоповерхових корпуси з келіями. У їх зовнішніх кутах виросли круглі триярусні башти з бійницями та конусоподібними дахами, які надають комплексу ще більшої схожості з замком.

Козацька війна майже дощенту зруйнувала місто: за описом 1708 р. тут зафіксовано зруйнування земляних валів, а від панської резиденції залишилося лише два камені.
Пізніше Межиріч переходив від одних можновладців до інших, все більше перетворюючись на пустку. У 1866 р. францисканський монастир реорганізували, а його костел знову став православною церквою.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст., Троїцька церква, XV ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст., надбрамна дзвіниця.

Зараз тут діє Свято-Троїцький чоловічий монастир МП. Стіни та головний храм монастиря вражають своєю міццю. Особливо цікавими є дві башти з бійницями та конусоподібними дахами, які прибудовані до келій.

Поза межами монастиря є ще дещо цікаве. Наприклад, велетенська піч, яка стояла поруч палацу Януша Острозького і слугувала для обігріву вартових. Палац не зберігся, а піч стоїть ціла. Також неподалік монастирських стін збереглися Заславські ворота, які вели до Заславля (сучасний Ізяслав Хмельницької області).

Село Межиріч розташоване у 4-х км від Острога, у Рівненській області. З Острога туди можна доїхати автобусами (наприклад, на Теофіполь), які йдуть повз село. Або ж за невеличку суму – на таксі. А якщо гарна погода, так можна і пішки. Йти повільним кроком десь близько години.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Свято-Троїцький монастир, XV-XVIII ст. Піч, XVII ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Піч, XVII ст.
Збільшити зображення
Межиріч. Заславська брама.

Травень 2009