Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Підгірці (Стрийський р-н)

Підгірці (Стрийський р-н)

Про те, що у Львівській області є ще одні Підгірці, крім знаменитих Підгірців у Бродівському районі, ми чули давно. Але не думали, що потраплю колись туди через їхнє незручне розташування та віддаленість від більш-менш провідних шляхів. Але під час тритижневого нудьгування у Моршині якраз спало на думку, що ось вона – нагода поїхати до Підгірців, адже вони тут, зовсім поруч. Село знаходиться у Стрийському районі, тому треба від Стрия їхати у напрямку Дашави. Від стрийського вокзалу є автобус Львів-Дашава, яким ми й скористалися.

Проїхавши хвилин 20, нарешті ми побачили дерев’яну церкву. Це церква Святого Духа, побудована у 1810 році (на фото). Якщо від церкви перейти дорогу, якою ви приїхали, і трошки заглибитися у село, ви побачите головну пам’ятку Підгірців.

Але назвати пам’яткою ЦЕ можна тільки приблизно. Суцільні руїни і запустіння. Це ми про палац Бруницьких. Відродити його як туристичний об’єкт, на наш погляд, неможливо, а от пристосувати його для якихось інших цілей… Ні, мабуть ще неможливіше – не дозволить наше українське жлобство і безкультур’я. Як же це – вкласти гроші у якусь незрозумілу купу цегли?! Коли можна побудувати щось нове і «красіве» з вагонки. Просто шкода, що однією рукою стоси грошей викидаються на різне, даруйте, архітектурне лайно, а іншою рукою знищуються справжні скарби.

І знаєте, що найбільш неприємно? Те, що пам’ятки руйнуються у начебто «незалежній» Україні. Підгорецький палац навіть у радянські часи більш-менш функціонував. Звичайно ж, там розміщувалися не ті установи, яким місце у палацах, але, тим не менш, палац не руйнувався. Витоки цього безкультур’я слід шукати у радянських часах, коли до влади прийшли «Шарікови» (які правлять і у наш час на усіх рівнях, від сільрад до ВРУ). Але тільки у сучасній Україні, коли нам, здавалося б, ніхто не заважає будувати СВОЮ країну, душі і думки українців досягли остаточної і, мабуть, незворотньої деградації.

Повернемося до Підгірців. Навколо палацу є парк. У такому ж стані, що й палац. Закладений він був у кінці ХІХ ст. і містив велику кількість цінних порід рослин, а також різні прикраси у вигляді статуй тощо. Звичайно ж, що зараз парк дуже запущений, захаращений, і парком назвати його важко – так, якісь хащі.

Слід сказати, що Підгірці дуже старе село. Вперше воно згадується у 1467 р. Замок тут виник у середині XVII ст., і саме він був перебудований на початку ХІХ ст. у вигляді, який ми маємо зараз. Тобто, будівля благополучно простояла більше трьохсот років, але ми її швиденько за декілька років доконали. Останніми власниками замку-палацу були Бруницькі, які перебували тут до 1939 р., як раптом прийшли «брати-слов'яни»…

І ще одна деталь. У Підгірцях зараз будується нова церква, достатньо велика. Дуже часто бачиш, що у багатьох західноукраїнських селах поруч із залишками зруйнованих і розібраних на будматеріали пам’яток архітектури зводиться якийсь пафосний і дорогий храм на гроші місцевої громади. Нічого проти храмів не маємо, але виникає питання: навіщо ж вам Бог, коли ви не цінуєте власну історію? Може треба спочатку храм у себе в душі збудувати, щоб саме там Бог був…
Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
 

Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
Збільшити зображення
Підгірці. Руїни палацу Бруницьких, XVII-ХІХ ст.
 

Серпень 2009