Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Рівненська область / Острог / Історія Острога

Історія Острога

Найдавніші поселення на території Острога з‘явилися, як свідчать археологічні матеріали, у добу міді (ІV-ІІІ тис. до н.е.). Свого часу на Замковій горі міста було виявлено сліди давньоруського городища.

Вперше Острог згадується письмово у Іпатіївському літописі 30 серпня 1100 р.

У ХІІ ст. Острог належав до Погоринського (Дорогобузько-Пересопницького) уділу, за володіння яким йшла довголітня боротьба між волинськими і київськими князями. Пізніше він увійшов до Волинського, а з 1199 р. – Галицько-Волинського князівства. Вірогідно, місто стало жертвою монголо-татарської навали сер. ХІІІ ст.

З сер. ХІV ст. Острог стає резиденцією князів Острозьких, роду, що дав Україні знаменитих воїнів і полководців, меценатів і просвітителів, будівничих, покровителів православної церкви.

Згадка про першого з відомих князів Острозьких – Данила – зустрічається на літописних сторінках у 1340 р. З іменем князя Данила пов‘язано будівництво найдавнішої в Острозі кам‘яної споруди – Вежі Мурованої.

Федір Данилович Острозький вперше згадується у 1385 р. У грамоті польського короля Ягайла (1386) підтверджувалися права князя Федора на Острог. Місто назване спадковим володінням його княжого роду. Аналогічного змісту є грамота Великого князя Литовського Вітовта 1396 р., де серед інших володінь Федора Острозького названо село Межиріч Острозького району. Луцький староста князь Федір на схилі віку став монахом Києво-Печерського монастиря, а після смерті був визнаний православним святим.

Найвідомішим представником волинського княжого роду є Василь Костянтин Острозький (1526-1608). Київський воєвода, маршал землі Волинської, Володимирський староста, власник сотні міст і містечок, 40 замків і 1300 сіл, князь був найвизначнішим меценатом свого часу. Серед його справ – чисельні пожертви церквам, монастирям, архієрейським кафедрам України, відкриття шкіл і шпиталів. З середини 1570-х рр. головним осередком української освіти і книжності стало стольне місто князя – Острог, названий «Волинськими Афінами». Особлива сторінка історії «Волинських Афін» – діяльність острозької друкарні. Першим острозьким друкарем був знаменитий Іван Федоров. Вершина друкарської праці Івана Федорова і водночас діяльності наукового колективу Острозької академії на чолі із ректором Герасимом Смотрицьким – перше у світі повне видання книг Старого і Нового Заповіту церковнослов‘янською мовою, що було здійснене у 1581 р. і відоме під назвою «Острозька Біблія».

У кін. ХVІ ст. населення Острога становило 5 тис. мешканців. Тобто, за їх чисельністю місто поступалося лише Львову, Києву, Кам‘янцю-Подільському і Білій Церкві. Через півстоліття населення Острога зросло майже вдвічі. У місті працювало 16 ремісничих цехів, щорічно проводилося три ярмарки. Князі Острозькі отримали від державної влади чисельні привілеї для свого міста. Серед них – право безмитної торгівлі на Острозьких ярмарках.

Острожанам належить чільне місце в історії українського козацтва і очолюваної ним національно-визвольної боротьби. Імена острожан внесені у перші реєстри Війська Запорізького. Згадки про Острог не раз зустрічаються у документах Богдана Хмельницького, а один з його Універсалів від 12 грудня 1648 р. підписаний гетьманом у Острозі.

З травня 1791 р. польський сейм під головуванням тодішнього власника Острога Станіслава Михаловського прийняв першу польську конституцію. У ході наступної польсько-російської війни в Острог вступили війська імператриці Катерини ІІ, а у 1793 р. східноволинські землі, у т.ч. Острог, увійшли до складу Російської імперії.

Острог став повітовим містом Волинської губернії і водночас адміністративним центром Волинської православної єпархії (1795-1825). З 1796 р. у місті працювала Волинська духовна семінарія, яку закінчили кілька тисяч випускників – майбутніх педагогів, медиків і, насамперед, – православних священників. Серед випускників: Яків Лобачевський (єпископ Острозький Ієрофет) – вчений-енциклопедист, Степан Хотовицький – фундатор російської педіатрії, Орест Новицький – перший професор філософії Київського університету тощо.

У 1826 р. на острозькому військовому плацу відбулася громадська страта (екзекуція) офіцерів-декабристів, учасників повстання Чернігівського полку: І. Сухинова, В. Соловйова, О. Мозолевського, А. Бистрицького.

У жовтні 1846 р. під час своєї подорожі по Волині за завданням Київської археографічної комісії Острог відвідав Тарас Шевченко. Побували в Острозі й інші діячі українського відродження: Пантелеймон Куліш, Микола Костомаров, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський. Історія Острога привертала увагу Івана Франка, Ореста Левицького, Михайла Грушевського.

Острог в ХІХ ст. залишився осторонь новозбудованих шосейних і залізничних шляхів, велике промислове виробництво у місті було відсутнє. Однак за містом збереглася і зміцніла репутація «міста шкіл». Навчальні заклади, що діяли в Острозі, залишили значущий слід в освітньому житті краю, продовжуючи традиції минулих століть. Насамперед це Острозька чоловіча гімназія (з 1897 р.) та її попередники – польськомовне повітове училище, прогімназія. Серед учнів цієї школи академіки: Агатангел Кримський і Оникій Малиновський, начальник Генерального штабу Збройних Сил СРСР на завершальному етапі Другої світової війни генерал Олексій Антонов, високопоставлений радянський партійно-державний діяч, один із фундаторів ООН Дмитро Мануїльський, військовий міністр Української Народної Республіки, генерал Володимир Сальський. Екстерном здобув гімназійну освіту в Острозі Іван Огієнко (митрополит Іларіон), який у своїх наукових працях не раз звертався до спогадів про місто.

Неодноразова зміна державної влади супроводжувала життя Острога протягом 1918-1920 рр. Так, лише радянська влада на чолі з більшовицьким ревкомом встановлювалася в місті тричі (січень 1918, 1 травня 1919, 3 липня 1920). Двічі місто займали польські війська (14 серпня 1919 і вересень 1920). Лише з кінця 1917 р. до квітня 1919 р. (з невеликою перервою) влада в Острозі належала представникам Української Народної Республіки (Центральної Ради та Директорії) та Української держави (гетьманату). У 1920-1939 рр. Острог входив до складу Польщі.

17 вересня 1939 р. польсько-радянський кордон у районі Острога перейшли частини Червоної Армії. Острог увійшов до складу Радянського Союзу і у грудні того ж року став районним центром новоствореної Рівненської області.

За роки німецької окупації Острога було розстріляно 6400 мирних жителів, через табір військовополонених на околиці міста пройшло 6000 червоноармійців. Загинула одна з найстаріших в Україні єврейських громад.

У 1963 р. у місті було відкрито пам‘ятник Шевченку. У 1978 р. в Острозі відбулися ювілейні федорівські читання, присвячені 400-річчю острозького друкарства, відкрито пам‘ятний знак на честь ювілею.

Повоєнні десятиліття не завжди були милостиві до долі острозьких пам‘яток. Було знищено декілька старовинних кладовищ, вуличок давньої забудови, що вціліли у воєнних пожежах, руйнувалися закриті храми.

У 1981 р. рішенням Уряду УРСР було створено Державний історико-культурний заповідник м. Острога, а у 1985 р. у його складі відкрито Музей книги та друкарства.

У 1994 р. Указом Президента України у місті відкрито Острозький Вищий Колегіум, якому у 1996 р. було надано історичну назву «Острозька академія», а на початку 2000 р. – статус Національного університету. У 1995 р. Острог отримав статус міста обласного значення.

Зараз у Острозі мешкає близько 15,6 тис. жителів.

Ілюстрована розповідь про Острог