Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Рівненська область / Острог

Острог

Стародавній Острог – одне з найбільш цікавих малих міст нашої країни. Туди обов’язково треба потрапити, аби побачити величний замок, Острозьку академію, старовинні храми і насолодитися затишком цього містечка.

Острог – місто древнє, вперше письмово згадується під 1100 р. Для тих, кому цікава історія, то ось вам посилання. А ми перейдемо відразу до того, що можна у місті побачити.

Почнемо з замку. Комплекс складається з чотирьох споруд: Вежа Мурована, Вежа Нова, Богоявленська церква та дзвіниця.

Найстаріша та найцікавіша споруда – Вежа Мурована, побудована у XIV ст., але перебудовувалася до ХІХ ст. включно. Якщо дивитися на неї з двору, то споруда здається не дуже великою, але зовнішні її стіни, укріплені масивними контрфорсами, виглядають вражаюче, завдяки ним замок здається неприступною твердинею. Всередині розташований дуже цікавий музей, начинений цінними експонатами. Інтер’єр замку зберігся у первозданному вигляді, тому коли ходиш по його залах, то все здається історично достовірним. Одним словом, радимо обов’язково відвідати експозицію. Там зберігаються цінні зразки ікон, предметів побутового вжитку, книги, скульптури тощо. Зверніть увагу на дуже цікаві люстри (звичайно ж, сучасні), у кожній залі – різні.

Прикрасою комплексу є Вежа Нова (XVI ст.), або ж Кругла. Вона поєднує у собі непоєднувані речі: міць і вишуканість, яка досягається завдяки ажурному ренесансному оздобленню верхнього ярусу.

На території комплексу знаходиться Богоявленська церква, яка була зведена у XV-XVI ст., але зазнала пізнішого сильного занепаду у зв’язку з тим, що господарі міста стали католиками. Відроджено церкву було у ХІХ ст. майже з нічого. Зараз вона має вражаючий вигляд завдяки своїм розмірам і міцним стінам. Над брамою, що веде до комплексу, у ХІХ ст. було побудовано дзвіницю у неороманському стилі.

Слід сказати, що замок – не єдина оборонна споруда з тих, що збереглися у місті, – є ще. По-перше, це Луцька надбрамна вежа (XV-XVI ст.), яка прикрашена ренесансними зубцями. У ній зараз міститься музей друкарства і книги. А також Татарська надбрамна вежа (XV-XVI ст.), міцні стіни якої збереглися, на жаль, не дуже добре.

Крім Богоявленського собору збереглися у місті ще декілька культових споруд. По-перше, слід відзначити дуже красивий Успенський костел (на фото нижче), який було споруджено у XV ст. Але від його первісного вигляду нічого не залишилося. Костел був перебудований у ХІХ ст. у стилі класицизм. Також на старому цвинтарі нами була знайдена старовинна дерев’яна церква. Ще відзначимо, що Острог колись був одним з провідних осередків єврейського життя в Україні. Чисельна єврейська громада зазнала винищення під час Другої світової війни. У місті збереглася синагога, побудована ще у XV ст. (відроджується з 2016 р.), а також є залишки старовинного єврейського цвинтаря.

Ну, і звичайно ж, не можна не згадати про Острозьку академію. Вона була заснована великим благодійником української культури і православ’я князем Костянтином Острозьким у 1576 р. Завдяки цій академії Острог називали «Волинськими Афінами». При академії існували славетна друкарня, першим друкарем якої був Іван Федоров. Тут у 1581 р. було видано перше у світі повне видання книг Старого і Нового Заповіту церковнослов‘янською мовою, так звану «Острозьку Біблію», на якій складають присягу Президенти України.

У 1994 р. Острозьку академію було відроджено у вигляді вищого навчального закладу, який зараз має статус національного.

Крім усього описаного є в Острозі і просто красиві старовинні будинки, і місця відпочинку. Хочеться відзначити, що Острог все ж таки трошки відрізняється від інших малих міст України. Може, взнаки дається наявність у містечку вищого навчального закладу, а студенти, як не крути, все ж таки більш просунута і культурна частина молодіжного суспільства. Тому на вулицях ввечері якось спокійніше і затишніше. Хоча може просто так здалося саме у той день. У будь-якому випадку, Острог треба обов’язково відвідати, побачити і відчути. От нам пощастило провести у цьому гарному місті аж цілу добу!

Ще фото:
Збільшити зображення
Острог. Замок князів Острозьких. Вежа Мурована, XIV-XIX ст. Найстаріша будівля замкового комплексу.
Збільшити зображення
Острог. Замок князів Острозьких. Вежа Нова (Кругла), XVI ст.
Збільшити зображення
Острог. Богоявленський собор, XV-XVІ, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Острог. Барельєф на стіні Мурованої вежі.
Збільшити зображення
Острог. Експозиція музею у Мурованій вежі.
Збільшити зображення
Острог. Експозиція музею у Муровані вежі.
Збільшити зображення
Острог. Старовинний будинок.
Збільшити зображення
Острог. Старовинний будинок.

Травень 2009