Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Борислав

Борислав

Борислав – місто обласного підпорядкування у Львівській області із населенням близько 35 тис. осіб. До складу Бориславської міської ради входить також бальнеологічний курорт Східниця.
Поблизу Борислава знаходяться родовища нафти, газу, озокериту, менілітових сланців, піску, гіпсу, солі. У місті існують 10 джерел мінеральних вод типу «Нафтуся».


Широкому загалу Борислав відомий передусім тим, що він, як стверджував Франко, сміється. Після відвідання цього міста здалося, що з часів Франка нічого не змінилося. Хоча місто утикане нафтовими «качалками», – враження раю на землі, де кожен мешканець має свій зиск з того багатства, яке подарувала йому природа, не справляє. На вигляд місто цілком задрипане (пробачте, бориславці), з чого можна зробити висновок, що як і 150 років тому, дохід від того, що дав Бог усім, тобто від нафти, мають пара-трійка якихось крутих дядьків, а решта ходить з голою сракою (пробачте за французьку мову). Прикро. І як тут не почати за соціалізм агітувати!

Ми потрапили до Борислава у зв’язку із тим, що він знаходиться зовсім поруч із Трускавцем, і гріх було, нудьгуючи на курорті, не завітати пару разів до нафтової столиці України.

Слід сказати, що не нафтою єдиною живий Борислав. Є там і пам’ятки архітектури. У Бориславі є набагато більше, приміром, культових споруд, ніж ми побачила. Але це, як завжди, з’ясовується вже після поїздки.

Тому розкажемо коротко про те, що все ж таки побачити вдалося. По-перше, у центрі міста є дуже симпатична церква Святої Анни. Ця помітна споруда з червоної цегли зведена на самому початку ХХ ст. за проектом архітектора Станіслава Маєрського. Освятили храм на честь святої Варвари 4 грудня 1902 р. 4 грудня – день пам'яті святої Варвари – був святом гірників. Вважалося, що ця свята оберігає від раптової смерті. Тоді у місті було багато озокеритних шахт, на яких часто гинули люди.

Церква тоді була, звичайно ж, костелом (до 1945 р.). Тепер храм належить греко-католикам і носить ім'я святої Анни.

Ще у Бориславі є церква Преображення Господнього, освячена у 1908 р. Знаходиться вона у колишньому селі Тустановичі, яке було приєднано до Борислава у 1920-х рр. Храм, побудований за проектом архітектора Мельничука на місці старої дерев'яної церкви, не дуже цікавий ззовні і абсолютно типовий для того часу. Хоча на бічному фасаді є одна деталь – меморіальна дошка, встановлена у 1911 р. на честь сторіччя з дня народження Маркіяна Шашкевича. Ну то й що? Та нічого. Просто у той час українцям прибити якусь "українську" табличку було не зовсім просто.

А на під’їзді до Борислава з боку Трускавця (у тих же Тустановичах) є старовинна дерев’яна церква Святого Миколая. Побудована вона була у 1899 р. і з тих пір «обросла» цвинтарем, на якому збереглося чимало старовинних цікавих гробниць.

От, власне, і все, що запам’яталося у Бориславі. Хоча ні, ще запам’ятався дешевий базар біля автостанції, на якому була куплена парасоля, що зламалася того ж вечора.

Липень 2008