Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Бібрка

Бібрка

До Бібрки ми, власне, не збиралися. Просто шлях до Свіржа проходить через Бібрку, і коли ми проїжджали повз неї, то стало зрозуміло, що на зворотній дорозі треба обов’язково вийти і пройтися містом, названого на честь бобрів.

Бібрка належить до типу поселень "місто-ковбаса". Наприклад, Старий Самбір теж з цієї серії. А що, дуже зручно: місто розтягнулося вздовж траси, всі цікаві пам’ятки не треба шукати – вони стоять собі при дорозі, і не треба блукати у пошуках. І транспорту багато – в будь-яку мить можна тормознути маршрутку на Львів без страху залишитися тут назавжди.

У Бібрці дійсно старовинні дво-, триповерхові будинки стоять на одній головній вулиці, вона ж траса (якщо це можна так назвати) Львів-Перемишляни. Будинки відносяться до початку ХХ ст. Стан їх – жахливий, але все ж таки завдяки цим залишкам минулої епохи збереглася деяка чарівність старого містечка, в якому колись вирувало бурхливе життя. Наприклад, торгове. Тим більше, що містечко було трошки єврейським.

З точки зору пересічного туриста у Бібрці нічого цікавого. Але ж ми з вами непересічні туристи, тому для нас є цікавим усе. Тим більше, якщо це пам’ятка архітектури національного значення. Це ми про костел Святого Миколая. Цей суворого вигляду храм був зведений ще у 1405 р., про що свідчить охоронна дошка на його стіні. Костел зовсім позбавлений будь-яких деталей у декорі ззовні. Та й всередині він не менш аскетичний. У дворі костелу є старовинна статуя Діви Марії. Це, звичайно, найбільш помітна памятка архітектури міста.

Є у місті ще один храм. Це церква Покрови Богородиці, побудована у 1906 р. за проектом відомого архітектора Василя Нагірного і освячена наступного року митрополитом Андреєм Шептицьким (він потім ще двічі у ній молився – у 1914 та 1932 рр.). Церква традиційна для цих країв і для цього періоду. А от дзвіниця досить оригінальна.

Привернула увагу у Бібрці ще одна споруда. Це будинок товариства "Сокіл", яке виникло в місті у 1909 р. Як і більшість будівель "Соколу", бібрський теж має оригінальну архітектуру: одного боку якась башточка приліплена зі шпилем, як у палацику, а з іншого боку будинок нагадує якусь культову споруду. Та ще й лелече гніздо на даху. За радянських часів тут був кінотеатр, а тепер... Ну, ви самі бачите.

От власне і все про Бібрку. Трошки історії міста є на сторінці з Вікіпедії.
Всім, хто їде до Свіржа (а таких, завдяки тамошньому замку, немало), і хто любить старовинні галицькі містечка, забуті, але цікаві, радимо вийти у Бібрці – часу це забере небагато, а вражень додасть.
П.С. На маршрутці до Бібрки їхати від львівської АС-5.

Серпень 2008