Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Житомирська область / Бердичів

Бердичів

Бердичів – районний центр у Житомирській області (77,2 тис. жителів), розташований на березі р. Гнилоп’ять. Перша писемна згадка – 1545 р.

У кінці XVIII ст. Бердичів опинився у складі Російської імперії на кордоні «межі осілості», що спричинило значний приток до міста єврейського населення. Саме євреям Бердичів має завдячувати неабиякому пожвавленню економічного життя та культурному розвиткові. У різні часи бувало, що євреї складали більше 90% мешканців міста. У народному фольклорі Бердичів є символом "містечковості" та часто виступає місцем, де відбувається дія у єврейських анекдотах.

До наших днів збереглася забудова єврейського Бердичева, досить проста та провінційна, у тому числі і декілька синагог. А старовинний бердичівський єврейський цвинтар є однією з націкавіших історичних пам'яток України. Тут знаходиться могила одного з найбільш шанованих хасидських цадиків XVIII ст. Леві Іцхака бен Меїра Бердичівського, місце паломництва євреїв з усього світу.

Видатною архітектурною пам'яткою України у стилі бароко є ансамбль монастиря босих кармелітів (XVII-XVIII ст.), який мальовничо розташований на березі річки Гнилоп'яті.
Також у місті зберігся костел Святої Варвари (XVIII-ХІХ ст.), у якому у 14 березня 1850 р. відбулося вінчання видатного французького письменника 51-річного Оноре де Бальзака з місцевою шляхтичкою 49-річною Евеліною Ганською. Обряд здійснив прелат Віктор Ожаровський. Історію цього кохання зберігає меморіальний музей у селі Верхівня Ружинського р-ну.

Бердичів є батьківщиною видатного англійського письменника польського походження Джозефа Конрада (Теодора Коженьовського, 1857-1924), відомого радянського письменника Василя Гроссмана (1905-1964), а також популярного українського письменника Всеволода Нестайка (1930-2014), автора безсмертних "Тореадорів з Васюківки".