Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Переяслав-Хмельницький / Інформація про Музей під видкритим небом

Інформація про Музей під видкритим небом

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини
(Музей Під Відкритим Небом):
Київська обл., м. Переяслав-Хмельницький, вул. Літописна, 2. Тел.: (04567) 55626(41).


Коли їхати трасою Київ-Черкаси, біля міста Переяслава-Хмельницького, на об’їзній дорозі, стоїть вказівний знак «Музей». Звідси спостерігається чудовий ансамбль музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», а точніше тут склали неповторний ансамбль кільканадцять перлин народного зодчества наших предків, які ще називають музеї просто неба.

Будівництво музеїв на площі 30 га було розпочато в 1964 році на Татарській горі на честь 150-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка. Територія відповідає умовам, при яких виникали поселення як в давні епохи, так і в пізніший час. На горі збереглися залишки пам'яток найдавнішого часу (курган періоду бронзи, залишки поселення та могильник Черняхівської культури ІІ-V ст., давньоруські матеріали). Недалеко знаходяться Змійові вали (оборонні споруди ІІІ-VІ ст.) Через гору проходить шлях, по якому в свій час ступали Г.С. Сковорода, Т.Г. Шевченко.

Будівництво проводилось по вільно-кутковому способу з тинами і перелазами. У ньому центральне місце займають селянські двори з городами, садами, квітниками. У цей своєрідний ансамбль мальовничо вписались Козацька, В’юнищанська, Сухоярська, Андрушівська і Піщицька церкви ХVІІ-ХІХ ст., дзвіниця, вітряки, рукотворні гаї та озера.

Музей має такі розділи: українське дореволюційне село Середньої Наддніпрянщини, ремесла та промисли українського пореформенного села, вітряки і розділ найдавнішого часу, що є характерною особливістю нашого музею.

На території 30 гектарів розташовано 185 об’єктів, з них 104 пам’ятки народної архітектури ХVІІ-ХІХ ст., в тому числі 20 дворів з хатами та господарськими будівлями, 23 різноманітні установки та майстерні, більше 20 тисяч витворів народного мистецтва, знарядь праці, речей побуту, зібраних в лісостеповій зоні України. Чудовою прикрасою музею є два рукотворні ставки, дендропарк з десятками тисяч дерев та кущів, дбайливо доглянуті двори та городи.

Музей є важливим культурно-освітнім закладом, який допомагає оцінити культурну спадщину минулого, виявити сліди взаємовпливу культур, побачити нашу історію, оцінити духовність.

Фотогалерея музею
Історія Переяслава-Хмельницького
Готелі Переяслава-Хмельницького