Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Ніжин / Історія Ніжина

Історія Ніжина

Перша письмова згадка про місто належить до 1071 р. У Радзивилівському літописі під 1078 р. згадується битва на Нежатиній Ниві, літопис 1135 р. називає Ніжин – Нежатин, а Повість временних літ – Уненеж. Сучасну назву місто отримало у 1514 р.

Відомо, що близько 1239 р. місто було зруйноване військом хана Менгу. Відродження міста історики пов’язують з утворенням Чернігівського та Київського воєводств у І пол. XV ст.

На початку XVII ст. місто входить до складу Польської держави. У 1625 р. польським королем Сигізмундом ІІ місту було надане магдебурзьке право, згідно з яким усі мешканці міста звільнялись від сплати податків до королівської скарбниці та отримували можливість займатися торгівлею, ремеслами, рибальством та виготовляти пиво та горілку на продаж. Для самоврядування обирався міський магістрат на чолі з війтом, якого призначав король. З'явилася печатка, на якій зображений покровитель міста Георгій Переможець.

Також у XVII ст. Ніжин був центром найбільшого в Україні козацького полку. До його складу входили ямпільська, глухівська, батуринська, борзнянська сотні. Ніжинський полк під керівництвом полковників Прокопа Шумейка, Лук’яна Сухіша та Івана Золотаренка брав участь у визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького.

У 1663 році у Ніжині відбувалася знаменита подія – чорна рада, на якій обирався гетьман Лівобережжя. Претендентів на гетьманську булаву було три: ніжинський полковник Василь Золотаренко, переяславський полковник Яким Сомко та кошовий війська Запорізького Іван Брюховецький, який і став гетьманом.

В пам’ять про козацькі часи в центрі міста височить величний Миколаївський собор в стилі козацького бароко (1658-1668).

У ІІ пол. XVII – поч. XVIII ст. Ніжин стає одним з головних центрів ремісничого виробництва та торгівлі в Україні. У місті було 8 ремісничих цехів, де працювали 657 майстрів, 2 купецькі мануфактури, 8 цехів, що виробляли цеглу для міського будівництва. Тричі на рік в місті проходили великі ярмарки – Троїцький, Покровський та Всеїдний, які тривали до двох тижнів.

Велику роль у розвитку торгівлі в Ніжині відігравали грецькі купці. Грецію було завойовано турецьким султаном Магометом ІІ, тому частина греків, лишила свою Батьківщину та оселилась у Східній Європі.

Засновником грецького братства у Ніжині був священик Христодул Дмітрієв. Отримавши дозвіл константинопольського патріарха Якова, греки побудували в центрі міста комплекс споруд – Всіхсвятську, Троїцьку і Михайлівську церкви. Також збереглася споруда грецького магістрату, житлові будинки греків. Саме греки відкрили першу в місті кав’ярню, а також саме вони стали першими солити знамениті ніжинські огірки, і були єдиними постачальниками огірків до імператорського столу.

У ХІХ ст. місто стає освітнім та науковим центром. Парафіяльні школи, школа грецького братства, мале народне та повітове училища складали систему початкової освіти ще з XVII ст. А вищий навчальний заклад відкрито у 1820 році на кошти віце-канцлера Катерини ІІ князя Олександра Безбородька. Навчальний корпус будували 13 років. У ніжинському ліцеї навчались М. Гоголь, Є. Гребінка, П. Глібов, В. Забіла тощо.
У 1881 році в Ніжині був відкритий перший у світі пам’ятник Гоголю. Зараз центральна вулиці міста носить його ім’я.

У 1876 р. на театральну сцену міста вперше вийшла видатна українська акторка Марія Заньковецька. До нашого часу зберігся її власний будинок, а також у місті відкрито пам’ятник Заньковецькій.

Ніжин є батьківщиною багатьох видатних людей. Це автор «Літопису Самовидця» Роман Ракушка-Романовський (1623-1703), церковний та культурний діяч Іоанн Максимович (1651-1715), архієпископ Білорусі Георгій Кониський (1717-1795), історик і археограф Микола Бантиш-Каменський (1737-1814), мандрівник Юрій Лисянський (1773-1837). Початкову освіту здобув у Ніжині видатний конструктор Сергій Корольов.

З історією міста знайомить краєзнавчий музей, що налічує бл. 40 тис. експонатів. Серед них – оригінальні документи XVII – XX ст., нумізматична колекція, народний одяг ХІХ – ХХ ст., цінна археологічна колекція.

Також у місті майже повністю зберігся комплекс будівель поштової станції XVIII ст., в якому розміщено музей. Тут у 1860 році в родині поштаря народився видатний український художник-баталіст Микола Самокиш.

Прогулянка Ніжином
Галерея Ніжина