Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Кременець / Наші враження від подорожей до Кременця

Наші враження від подорожей до Кременця


Нарешті знайшовся час написати про одне з наших улюблених міст. У загальній розповіді про наші враження від подорожей Тернопільщиною є згадки й про Кременець, але це місто заслуговує на більше. І тут стає шкода, що не маємо письменницького таланту: як не пиши про Кременець, – все одно вийде лише «жалкоє подобіє». Але ж спробуємо.

Якщо когось цікавить історія міста, то дещо можна прочитати тут. А стосовно того, на що подивитися… Місто буквально напхане пам’ятками архітектури, які починають тішити око відразу ж, при в’їзді до міста.

Коли потрапляєш до міста з боку Тернополя (зручніше за все – автобуси з обласного центру до Кременця йдуть щопівгодини), то відразу ж в очі впадає гора Бона з руїнами замку. Є в Україні багато замків, які збереглися ліпше. А тут самі руїни… Проте які мальовничі. Це один з найгарніших замків нашої країни. Про замок існують легенди, пов'язані з ім'ям королеви Бони Сфорца д’Арагон (1494-1557), дружини короля і великого литовського князя Сигізмунда І Старого. Кажуть, що ця жінка була відьмою і час від часу живилася кров’ю незайманих дівчат. Брехня, звісно ж. Що тільки в нашому світі не вигадають, щоб тільки спаплюжити чесне ім’я порядної жінки. А потрапити до замку є два шляхи:
1. По дорозі, по якій на гору їздять машини. Вона довга і нудна.
2. Навпростець через ліс. Занурюєтеся в районі костелу Святого Станіслава вглиб приватного сектору, йдете повз житлові будинки. Потім будинки закінчуються і починається крутий підйом крізь дерева вгору. І таким чином через деякий час ви підповзаєте до стін замку. Швидко і корисно для здоров’я. До речі, на фотографіях цей підйом здається майже вертикальним, але це не так.
Перший раз ми були у замку вдень. Купа туристів і сонце в об’єктив лупить! Тому наступного разу ми приплентались до замку ввечері. І саме тому на нашому сайті є красиві фотки кременецького замку на заході сонця.
А от третього разу (так, ми були у Кременці три рази) ми були у замку вночі. От де незабутні враження! Химерні абриси руїн у темряві, кажани і якісь стрибаючі потвори у траві… А в небі зорі й місяць! А внизу – вогні нічного міста! Краса!!! Назад вертались лісом для підсилення вражень. Підсилили!
Так що приходьте до замку в будь-який час доби, він завжди вражає. Тільки якісь ... люди аршинними літерами пишуть на стінах замку свої погані думки та імена так, що на все місто видно! (^%*^@%$@#^%$*!!!!!!!!!!!!)

Ну добре, спустилися вниз, йдемо далі по центральній вулиці, яка є відрізком траси Тернопіль-Рівне. У районі Кременця ця траса плавно переходить у вул. Вишневецьку, потім у Шевченка, а потім вже в Дубенську. Так от: найвідоміші та найкрутіші пам’ятки Кременця стоять вздовж цієї траси (будемо її так називати). На в’їзді до центральної частини міста стоїть костел Святого Станіслава (1854-1857). Трохи далі від нього – будинок XVIII ст. «Близнюки», дуже цікава споруда, яка нарешті реставрується. А поруч – парк з могилами радянських воїнів та совковими гіпсовими скульптурами (до речі, кременчани їх ретельно оберігають, фарбують і все таке). А от у глибині цього парку стоїть одна з найкрасивіших архітектурних споруд України – костел єзуїтів. Чомусь біля костелу ми проводимо багато часу. Просто подобається там і все. Там завжди мало людей, а ввечері взагалі нікого. Костел оточений великим комплексом ліцею. Зараз там звичайно нема жодних єзуїтів, а є студенти гуманітарно-педагогічного інституту. Майбутні вчителі, а вони, як відомо, гірші за єзуїтів.
Ми вже казали у звіті про наше відвідування Тернопільщини, що місце біля костелу має якусь історичну достовірність. Коли нікого нема, завжди уявляєш, що зараз на дворі XVIII століття. Точніше, не уявляєш. Само уявляється. Чесно.

А можливо, що вам до вподоби буде колишній францисканський монастир (I пол. XVIII ст.) з його окрасою – церквою Святого Миколая. Обов’язково зайдіть на подвір’я монастиря. Там теж все дихає духом старовини (яка казенна фраза), крім цих ведмедів, звичайно.

Поїхали далі. Бачимо сучасну лютеранську церкву, а за нею – парк "культури і отдиха". Що там є цікавого? А ось що! Так, обов’язково зробіть пару обертів. Побачите місто і зробите чудові фотки з висоти пташиного польоту. Якщо ви прийдете до парку, а чортове колесо (справді, чортове, з огляду на його стан) не працює, то слухайте невеличку таємницю: поруч стоять продавці квітів, а у них є номер мобілки тієї тітки, яка колесо крутить. До речі, за парком, трохи вище, є будинок магістрату ХІХ ст., про що мало хто знає.

Добре, вертаємося на нашу трасу і йдемо далі. Минаємо будинок колишньої семінарії, у якому розташований краєзнавчий музей. Так, саме минаємо. Але якщо ви прихильник нудних совкових, вкритих пилом експозицій, то мілості просім. Так от, минаємо, і потрапляємо до Богоявленського жіночого монастиря (XVIII-XX ст.). Між іншим, місце паломництва фанів УПЦ МП. Місце дійсно красиве, а останнім часом монастир ще й дуже «нєхіло» розбудовується. За монастирем є дуже цікавий цвинтар, про який читайте у окремій розповіді.

Навпроти монастиря стоїть блакитна дерев’яна церква Воздвиження (1887-1889). Симпатична, але все немає часу зайти до неї. Біля цієї церкви найпопулярніша серед туристів частина міста закінчується, і далі траса йде до автостанції, яка міститься, між іншим, в будинку колишньої синагоги. Далі, за автостанцією, по вулиці Дубенській, є ще старовинна церква Покрови (1902-1905), і навіть вокзал є без ознак життя.

І тут ви подумаєте, на цьому закінчуються пам’ятки Кременця? Ні! Не закінчуються! Найцікавіше тільки починається!

Справа в тім, що перший та другий рази ми оглядали в місті традиційні (попсові) місця паломництва туристів: замок, монастирі, козацький цвинтар і т.д. і т.п. Але перед третім приїздом до міста ми озброїлися чудовою картою, на якій побачили багато всього різного-цікавого, що не потрапляє зазвичай в об’єктиви, і про що ми гадки не мали. Всі ці цікавинки розташовані на пагорбах, тому ми зайнялись альпінізмом. Ну так, Кременець знаходиться в горах, Кременецьких.

Отже, якщо будете в Кременці, зверніть увагу на цвинтарі, яких у місті аж шість. Всі вони старовинні, красиві і похмурі. І на всіх ми побували (після цього декілька років на цвинтар не підем!). Інформацію про ці сумні місця з кольоровими ілюстраціями читайте тут.

Що ще? На вулиці Юліуша Словацького є його музей-садиба. Як нам не соромно зізнаватися, але до відвідання Кременця не знали, хто це такий, Словацький. А ви знаєте? Ми вам не скажемо, самі шукайте інформацію. Також обов’язково не пропустить дуже красивий парк із трояндами, що розташований навпроти музею.

Побувавши у музеї Словацького, йдіть далі вгору, щоб відвідати дуже красиве і приємне місце – Кременецький ботанічний сад! Так, є там такий. Між іншим, колись він був найкращим у Російській імперії, і на його основі виник Київський ботанічний сад імені Фоміна. Не знаємо, найкращій Кременецький ботсад, чи ні, але білочки там точно найкращі!

Є у місті багато цікавих житлових і адміністративних будинків. Наприклад, дерев’яний будинок XVIII ст. на вулиці Базарній (знаходиться за францисканським монастирем). А хіба цей будинок не цікавий? А цей? Взагалі цікаво прогулятися старовинними вулицями: Драгоманова, Липовою, іншими… А вулиця Спортова приведе вас до стадіону. За стадіоном є лижні трампліни. Трошки далі є санна траса, довжиною 770 метрів, до якої ми не дійшли. Та й саней у нас нема. Взагалі вулиця Спортова дуже затишна. До речі, ще ми там неочікувано побачили пам’ятник Горькому. Стоїть самотній такий, нікому не потрібний.

Думаємо, що це не все цікаве у місті, звичайно, багато чого ми пропустили. Тому немає сумнівів, що приїдемо до Кременця знову і знову. Чого і вам бажаємо.

2005-2007

Ще інформація:
Любителям мрачняка – Старовинні кременецькі цвинтарі (+багато фото).
Просто любителям – Галерея Кременця (тільки фото).
Ботанікам – Кременецький ботанічний сад (+небагато фото).
Щоб було де переночувати – Готелі Кременця.
Для дуже цікавих – Коротка історія Кременця.
Кому цього написаного замало – до вашої уваги нотатки про Кременець у наших розповідях про подорожі на Тернопілля у 2005 та 2006 роках.