Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Теребовля / Історія Теребовлі

Історія Теребовлі

Перша письмова згадка про Теребовлю – 1097 р. (Іпатіївський літопис).

У 2 пол. Х ст. землі над Сяном, верхнім Дністром та його притоками увійшли до складу Київської Русі. З поділом Русі тут утворились удільні князівства синів Ростислава Володимировича. У Теребовлі князював Василько.

У ХІІ ст. Теребовля була значним політичним та культурним осередком. Коли Теребовлянським князем став Володимирко Володаревич, він об’єднав Перемишлянське, Звенигородське, Галицьке і Теребовлянське князівства і зробив столицею Галич. Після смерті у 1205 р. видатного князя Романа Мстиславовича розпалася Галицько-Волинська держава, і Теребовлянське князівство знов відокремилося.

У 1241 р. місто знищено монголо-татарами.

У 1349 р. після захоплення Галичини Польщею Теребовль став королівським містом. У 1360 р. тут побудували замок, а у 1389 р. Владислав Ягайло надав місту магдебурзьке право. Між 1415 та 1420 рр. король надав Бартошеві з Теребовлі, який відзначився у Грюнвальдській битві, привілеї на заснування нового міста по той бік Гнізни. Після утворення Руського воєводства Теребовля стала центром повіту Галицької землі.

Татарські напади XV – поч. XVI ст. загальмували розвиток міста, однак з середини XVI ст. місто поступово зростає. У 2 пол. XVI – поч. XVIІ ст. місто потерпає від постійних татарських нападів.

У 1632 р. у Теребовлі завершено будівництво нового мурованого замку, руїни якого залишилися до нашого часу.

У 1675 р. Теребовлянський замок опиняється в центрі польсько-турецької війни.
Широковідомою подією є облога Теребовлі турецьким військом у 1675 р. Турки тримали замок в облозі декілька днів, замок перебував під постійними обстрілами, стіни його почали руйнуватися, а вода та їжа закінчувалися. Тоді комендант замку Ян-Самуель Хшановський вірішив здати фортецю. Його дружина Анна Дорота, відома також як Зофія, дізнавшись про це, заявила чоловікові, що у разі капітуляції вб'є і його, і себе (а за деякими переказами, погрожувала підірвати і замок). Своїми діями Зофія Хшановська вселила віру та стійкість у чоловіка та оборонців замку. Фортеця витримала облогу, і невдовзі турки відступили.

У 1772 р. Теребовлянщина, як і вся Східна Галичина, відійшла до Австрії. Місто стало повітовим містечком Тернопільського циркулу.

У 1809 р. під час російсько-французької війни росіяни зайняли Галичину. Велика частина сучасної Тернопільщини, у тому числі й Теребовля, на декілька років увійшли до складу Російської імперії під назвою Теребовлянський край. У 1815 р. Віденський конгрес віддав Тернопільський край Австрії. Під час І Світової війни Теребовлянщина перебувала під російською окупацією. У 1920 році відійшла до Польщі. З 1939 р. – у складі СРСР.

Зараз Теребовля – райцентр. Кількість мешканців – 13,5 тис.

Фотогалерея Теребовлі
Готелі Теребовлі
Ще до вашої уваги нотатки проТеребовлю у нашій розповіді про подорожі на Тернопілля у 2005 році.