Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Кременець / Історія Кременця

Історія Кременця

Перша письмова згадка – 1227 р. (пов’язана з битвою Данила Романовича з угорським королем). Узимку 1240-1241 рр. Кременець першим в Європі вистояв перед ордами Батия. Після загибелі у 1340 р. Галицько-Волинської держави Кременець переходив з рук в руки від Великого князівства Литовського до Польщі та Угорщини. У 1382 р. литовські князі встановили тут свою владу остаточно. На початку XV ст. у місті перебував зі своїм двором великий литовський князь Вітовт.

У 1438 р. Кременець отримав магдебурзьке право.

У І третині XV ст. місто стало центром Кременецького повіту. Наприкінці XV ст. місто на деякий час занепало. А у 1569 р. разом із землями, що перебували під владою Литви, Кременець увійшов до складу Речи Посполитої.

У першій пол. XVІІ ст. місто стає важливим культурним осередком. У 1606 р. тут виник францисканський монастир, відродилося чернече життя у Спаському монастирі. У 1633 р. з’явився православний Богоявленський монастир, діяло братство. При монастирі діяли школа, друкарня і шпиталь.

Восени 1648 р. Кременецький замок впав під натиском повстанців Богдана Хмельницького. У результаті постійних воєн ІІ пол. XVІІ ст. місто занепадає.

У 1795 р. після третього поділу Речі Посполитої Кременець відходить до Росії і стає центром Кременецького повіту. У 1805 р. тут відкрито гімназію, яку у 1819 р. реоганізовано на Волинський ліцей, який стає найавторитетнішим центром освіти і науки на Правобережжі.

Після поразки польського повстання 1830-1831 рр. замість польської мови у державних установах запровадили російську, Литовський статут замінили російським законодавством, закрили Волинський ліцей та францисканський і василіанський монастирі. І Кременець стає звичайним російським провінційним містом. В економічному відношенні місто стає поселенням дрібних ремісників та крамарів, переважно євреїв.

Під час І Світової війни Кременець знаходився у прифронтовій смузі, а у 1916 р. тут була одна з важливих ділянок операції, відомої як Брусиловський прорив.

За Ризьким договором у 1921 р. Кременець опиняється у складі Польщі. А у 1939 р. – у складі СРСР.

Зараз у Кременці мешкає бл. 21,5 тис. мешканців.

Фотогалерея Кременця
Фотогалерея Кременецьких цвинтарів
Фотогалерея Кременецького ботанічного саду
Розповідь про наші подорожі до Кременця
Готелі Кременця
Ще до вашої уваги нотатки про Кременець у наших розповідях про подорожі на Тернопілля у 2005 та 2006 роках.