Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Підгірці (Бродівський р-н) / Коротка історія Підгірців

Коротка історія Підгірців

Підгірці розташовані на трасі ЗолочівБроди, за 1,7 км від траси КиївЛьвів на схилах гір Вороняків, що підіймаються тут до 403 м над рівнем моря. Відстань до районного центру – 24 км. Населення приблизно 1 тис осіб.

Околиці Підгірців здавна приваблювали людей. Вже у VII-XIV ст. тут на одній із гір на вигідному для оборони місці існувало давньоруське укріплене поселення Пліснесько. Під різними назвами воно згадується у літописах за 1188 і 1233 рр. та у «Слові о полку Ігоревім». Перша літописна згадка пов'язана з невдалою спробою князя Романа Галицького вигнати з Пліснеська галицьких бояр та їх союзників – угорських феодалів. Друга повідомляє про перемогу в Пліснеську Данила Романовича над боярами Арбузовичами. Збереглись рештки стародавнього міста – городище площею близько 160 га, оточене системою земляних валів та ровів, загальна довжина яких становить приблизно 7 км. Це найбільша пам'ятка руських фортифікаційних споруд. Якщо їхати по шосе з Бродів на Львів, то відразу ж за Ясеновом погляд подорожніх привертає величний силует старовинного замку, що стоїть на вершині сусідньої гори. Це і є уславлений колись у всій Європі Підгорецький замок. До його ансамблю входить оточений складною оборонною системою триповерховий палац, заїжджий двір, костьол і парк.

Споруджено замок у 1635-1640 рр. на місці старого укріплення, яке згадується ще під 1530 р. Будувався замок під керівництвом відомих архітекторів Андреа дель Аква і Гійома Левассера де Боплана за вказівкою тодішнього власника Бродів і Підгірців коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського – одного з найбільших магнатів Речі Посполитої. Про призначення замку сповіщав напис латинською мовою на мармуровій таблиці при вході до нього: «Вінець ратних трудів – перемога, перемога – тріумф, тріумф – відпочинок». Саме для відпочинку коронного гетьмана і був споруджений замок у Підгірцях.
На західному підніжжі городища стародавнього Пліснеська у долині серед лісів сховався Підгорецький Благовіщенський монастир Чину Святого Василія Великого.

Неповторного вигляду архітектурному ансамблю у Підгірцях надає парк, у зелені якого ховаються замок, заїжджий двір та цілий ряд інших споруд. У давнину власне парк справляв на подорожнього значно сильніше враження, ніж сам замок. Підгорецький парк належить до пам'яток садово-паркового мистецтва державного значення. Побудований на рівні найкращих зразків так званих «італійських» парків, він є найгарнішим і чи не єдиним в Україні парком такого типу.

Фотогалерея Підгірців
Як доїхати до Підгірців
Звіт про нашу подорож до Підгірців